Skip to content

Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning

onderscheiding

Sinterklaasintocht Krakeel Hoogeveen

header-majo-2013

Orkest Koninginnedag

2

Malletband Sinterklaasintocht Krakeel Hoogeveen

3

De boerenkapel

4

De muziekvereniging voor jong en oud!

5

Op zaterdagavond 10 maart heeft de christelijke muziekvereniging Wilhelmina uit Hoogeveen haar jaarlijkse concert gegeven in theater de Tamboer te Hoogeveen. De honderden toeschouwers hebben de hele avond kunnen genieten van vele optredens. Er was dit jaar gekozen voor een aantal verrassende optredens in een vernieuwde opzet. Wilhelmina heeft weer laten zien dat ze een moderne en boeiende muziekvereniging is met veel kwaliteit!

In het voorprogramma trad het G-orkest op, een groep muzikanten met een verstandelijke beperking. Zij lieten zien dat ze vol enthousiasme kunnen genieten van muziek maken. Vol trots speelden zij op hun trommels. Verrassend was de overgang naar het begin van het concert. Vanuit de zaal kwamen een zestal militairen op bevel opmarcheren. Op het podium voerden deze militaire muzikanten een openingsact uit op een aantal slagwerkinstrumenten. Na deze spectaculaire opening heette voorzitter Alfred Bisschop alle aanwezigen van harte welkom.
Het fanfareorkest staat sinds januari onder leiding van de nieuwe dirigent, Jan Wijenberg. Hij had gekozen voor een afwisselend programma. Zo begon het eerste optreden met een prachtige uitvoering van ‘The Fields’. Een muzikaal verhaal over het Groninger land dat componist Jacob de Haan om zich heen zag tijdens het componeren. Daarna nam het orkest het publiek muzikaal mee naar de Alpen in ‘Alpina Saga’. Het publiek kon genieten van een goede uitvoering van dit werk. Het orkest schilderde met muzikale klanken de beelden van de alpenweiden en machtige bergformaties, waarbij sfeervolle vogelgeluiden vanuit de slagwerkgroep ingebracht werden.
In de vernieuwde overgang naar het volgende onderdeel, brachten een aantal slagwerkers een intermezzo ten gehore. Waarna de majorettes en minirettes werden aangekondigd door een voice over. Instructrice Ina Nijmeijer had dit jaar gekozen voor een verrassende opzet. De verschillende groepen meisjes lieten in een aansluitende show een aantal choreografieën met baton zien. Zichtbaar was de opbouwende complexiteit van twirls en danspassen. De allerjongsten van 6 tot 8 jaar begonnen en brachten het publiek in vervoering met hun enthousiasme en inzet. Ook de groep van 9 tot 14 jaar liet veel beleving en inzet zien, waarna de meisjes van 16 jaar en ouder de gezamenlijke show af sloten op muziek van Shakira. Op deze opzwepende klanken en ritmes lieten de majorettes verschillende danstechnieken en twirls zien die zij door eigen inbreng opgezet hadden. Door de combinatie van deze vaardigheden lieten de dames een mooie show zien. Een zeer geslaagde uitvoering.
De jeugd van Wilhelmina vervolgde het programma met een optreden van het B-orkest onder leiding van dirigent Jan Weijenberg. Ook deze jeugdgroep liet horen en zien dat Wilhelmina aan het bouwen is aan de toekomst. In de korte tijd dat de nieuwe dirigent aan het werk is met deze groep, is het een compliment dat er nu al een prettige samenwerking zichtbaar en hoorbaar is. De blazers lieten een goede balans in de klanken horen en zetten in de eerste nummers een kwalitatief optreden neer. Als slotnummer had de groep een verrassing van voor het publiek bedacht. Na een gezamenlijk start, liepen de blazers van het podium weg en bleef de jeugdige drummer over om een wervelende drumsolo te geven. Aan het eind van het optreden kwamen alle blazers terug om gezamenlijk, in een uitbundig slot, het optreden af te sluiten. Het publiek waardeerde het boeiende optreden met een daverend applaus.
Aansluitend konden twee jeugdige slagwerkers in een kort optreden hun kunsten laten horen, terwijl ze nog maar enkele weken in opleiding waren bij Jurjen Zitman. Samen speelden de jongens op hun trommel. Ondanks de zichtbare spanning is het deze jeugdleden gelukt om een bijzonder charmant optreden te verzorgen. Het laatste optreden voor de pauze werd verzorgd door de malletband onder leiding van instructeur Jan ter Haar. Deze groep slagwerkers maakten hun entree met het nummer ‘Entrance’, wat stevig en goed neergezet werd. Vervolgens kon het publiek luisteren naar het Spaanse werk ‘Leyenda’, waarin de malletband een marimbasolo van Jurjen Zitman begeleide. Het programma voor de pauze werd afgesloten met ‘Die Waltz’. Hierin liet de malletband horen dat er naast individuele kwaliteiten ook veel kwaliteit doorklinkt in de groep.
Na de pauze liet de malletband nogmaals alle kwaliteiten horen in hun tweede optreden met het werk ‘Paleozoïcum’. De slagwerkers lieten in een goede samenwerking de verschillende klanken samenvloeien in een goede uitvoering. Daarna begeleidden ze zangeres Hanneke Giethoorn in het nummer ‘A night like this’ van Caro Emerald. Voorafgaand het laatst werk gaf instructeur Jan ter Haar als grote verrassing aan, dat hij na 20 jaar muzikale leiding zal stoppen. Het laatste werk dat in deze samenwerking gespeeld werd, was ‘La Bamba’. Het publiek bekroonde dit optreden met een groot applaus.

Aansluitend werden twee jubilarissen van de malletband gehuldigd en in het zonnetje gezet door de voorzitter met een speldje en bloemetje. Corian Casander was 12½ jaar muzikant en Jan ter Haar werd gehuldigd voor in totaal 30 jaar instructeur. Vervolgens kon het publiek weer genieten van een verrassende show van de majorettes. De dames lieten verschillende dansstijlen zien uit alle hoeken van de wereld. Instructrice Ina Nijmeijer had een choreografie gemaakt, welke was gebaseerd op o.a. Griekse, Chinese, Indische en Zuidamerikaanse muziek- en dansstijlen. Met allerlei attributen werden de dansen ondersteund. Door deze toepassingen en gevarieerde choreografie werd het een sprankelend geheel. De majorettes straalden een hoop plezier en passie uit wat leidde tot een zeer geslaagde show. Aansluitend werden ook hier twee jubilarissen gehuldigd. De majorettes Sabina ter Haar en Marjolein Eleveld werden beloond voor 15 jaar lidmaatschap en ontvingen hun erespeldje.
De avond werd afgesloten door het orkest met hun tweede optreden. Waarin de muzikanten met het werk ‘Road to the West’ de muzikale reis verbeeldden die de pioniers, cowboys en andere gelukszoekers ten tijde van het wilde westen aflegden. Het orkest liet wederom horen dat men in de afgelopen maanden een zeer goede start gemaakt heeft met nieuwe dirigent Jan Wijenberg. In een prachtige vertolking werd het publiek getrakteerd op een prachtig einde van een kwalitatief en prachtig optreden.
Voorafgaand aan het slot van het concert kon de voorzitter de leidinggevenden de bloemen uitreiken. Verrassend was de gezamenlijke uitvoering in de grote finale van het werk ‘Bessarabyanke’. De malletband en orkest speelden dit klezmer-werk samen, terwijl de majorettes een show uitvoerden die vanuit de zaal begon. Het publiek liet hun waardering voor de avond blijken met een staande ovatie. Een geslaagd concert in een nieuwe opzet met verrassende elementen, waarbij Wilhelmina heeft laten horen een kwalitatieve en enthousiaste muziekvereniging te zijn.

Joop Harmers